Rugklachten

De oorzaak van rugpijn kan komen vanuit de spieren of de wervelkolom maar ook de organen kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van rugpijn. De lage rug staat namelijk sterk onder invloed van organen en spanning in het kleine bekken. Organen als de blaas, eierstokken, baarmoeder en prostaat zijn nauw verbonden met het bekken en de lage rug. Daarnaast heeft de rug een directe relatie met de de stand van het bekken, voeten en benen.

De pijn die je voelt als je last van je rug hebt komt meestal van de spieren. Spieren spannen nooit zomaar aan, ze reageren op een (veranderde) situatie in het lichaam. Dit kan een verandering zijn in de beweeglijkheid van de wervelkolom, de borstkas, de organen of de ribben.

Als één van deze gebieden minder beweeglijk is, kan dit ervoor zorgen dat de trekkrachten op de wervelkolom veranderen waar je spieren op reageren. Het is logisch om te denken dat de spieren de oorzaak van rugklachten zijn, terwijl de oorzaak vaak ligt in de bewegingsbeperking van het orgaan.

Nekklachten

De nek staat in verbinding met het hele lichaam. Daarom wordt het bij nekklachten het lichaam van A tot Z gescand.Het moet hard werken om ons hoofd te dragen. Belangrijke structuren als het ruggenmerg, de luchtpijn, de slokdarm, belangrijke slagaders en zenuwstrengen lopen erdoorheen. Een verminderde beweeglijkheid van de nek kan veel klachten geven, zoals: hoofdpijn, tinnitus, duizeligheid, een stijve en pijnlijke nek of schouders, een verminderde zicht en concentratie problemen.

Waar komen nekklachten vandaan?

De spieren in de nek zijn nooit zomaar gespannen: de verhoogde spierspanning is vaak een reactie op een (veranderde) situatie elders in het lichaam. De beweeglijkheid van de nek is onder andere afhankelijk van de beweeglijkheid van de wervelkolom zelf, borstorganen als de longen en het hart, het middenrif en de organen in de buik. Een standsverandering van de voeten kan veroorzaken dat de nekspieren zich moeten aanpassen om de stand van de voeten te corrigeren. Dus als er ergens iets niet goed zit, kan het tot uiting komen in je nek.

Met manuele (handen) technieken behandelen we de organen, het bindweefsel, het spier en bewegingsstelsel. Als we deze bewegingsbeperking niet aanpakken, zal de rugpijn blijven terugkeren.