Littekens en verklevingen

Littekens en verklevingen kunnen ontstaan door operaties of ontstekingen. Naast dat het er niet mooi uitziet als het een litteken of verkleving aan de oppervlakte is, kan het ook heel veel klachten opleveren. Deze klachten kunnen ook jaren na een operatie ontstaan als het je lichaam te veel gaat verstoren.

Na een operatie moet het bindweefsel weer herstellen, er ontstaat een litteken. Dit litteken is een streng stug bindweefsel of verklevingen. Alles is in het lichaam met elkaar verbonden en dan met name middels bindweefsel of fascia. Deze fascia kan je vergelijken met een nylonkous die tussen alle organen, botten, spieren doorlopen. Als in deze nylonkous een gat komt die weer wordt dichtgenaaid, zie je dat de vezels van deze nylonkous naar het dichtgenaaide gat trekken. Dit kan op een gegeven moment verklevingen geven waardoor een bewegingsverlies kan ontstaan van lichaamsweefsels als bindweefsel, organen, zenuwen en gewrichten.Hierdoor wordt de bloedsomloop minder goed in dit gedeelte van je lichaam, waardoor afvalstoffen zich kunnen ophopen. Die ophoping zorgt voor gespannen spieren, irritatie en pijn. Deze klachten ontstaan meestal niet net na een behandeling maar het kan jaren duren voor er klachten ontstaan. Meestal weet je dan eigenlijk niet meer wat de oorzaak is.

De osteopaat kan deze verklevingen oprekken en de doorbloeding stimuleren. Dit heeft een positief effect heeft op de bezenuwing van dit gebied en de organen eromheen, waardoor het beter gaat functioneren en de klachten of pijn zal verminderen.

Zelfbehandeling: het is belangrijk om als de wond dicht is, het litteken regelmatig te masseren en in een later stadium licht op te rekken.


Littekens en verklevingen van de darmen

De darm ligt als het ware tegen de rugspieren aan. Een litteken of verkleving in de darm kan ervoor zorgen dat de rugspieren zich aanspannen, wat vaak omschreven wordt als rugpijn, maar dus eigenlijk veroorzaakt wordt door littekens en verklevingen van je darmen.

Onder ‘darmklachten’ vind je hier meer informatie over.